Ruben Hoeke - Gear
 

80's Seymour Duncan Convertible 100 watt combo

In juni 2019 speelde ik een aantal avonden op Terschelling tijdens het jaarlijkse Oerol-festival. Altijd hartstikke leuk en de organisatie zou een backline verzorgen. Tot mijn verbazing zag ik deze amp staan. Seymour Duncan kende ik uiteraard maar wist niet van het bestaan van deze versterker af. Iets met 'modules', buizen en 100 watt. Dat laatste leek me op zich een prima startpunt, echter... Ik was wel wat sceptisch. Na er drie avonden op te hebben gespeeld wilde ik eigenlijk niet het eiland af zonder de versterker. Wat een geweldige sound. Enorm vol en 'groots'. Helaas wilde de eigenaar de amp niet verkopen. Ik heb toen vrijwel direct een 'te koop gevraagd' advertentie geplaatst en binnen twee weken had ik er eentje te pakken. 4X EL34 eindbuizen, 3X 12AX7 pre-amp buisjes, 5X 12AX7 buizen voor de vijf (uit- en verwisselbare!) modules, 1X 5U4GB gelijkrichtersbuis, 1X 80's EVM12L speaker, powerscaling (Seymour Duncan was zijn tijd ver vooruit!), verengalm, pentode/triode switch, fx-loop, slave-out, speaker damping, 2-kanalen en dat allemaal in zo'n klein, maar enorm groots klinkend bakkie. Hij is wel zwaar, maar dat moet je maar voor lief nemen. Top versterker.

2019 Brandin RH Model *prototype 4*

En dat is proto nummero 4! Deze RH-signature gitaar is gemaakt door luthier Pierre van Wanrooij die voor Brandin Guitars te Hulten werkt. Dit is overigens de eerste versie die in zijn geheel volgens de originele tekening is gebouwd. En... Dat is te merken! Een zeer grote stap voorwaarts al zeg ik het zelf. In mijn collectie gitaren heb ik geen gitaar staan die zoveel sustain heeft als deze. Deze 'RH proto 4' klinkt enorm vol en warm, is ontzettend resonant, voelt zeer solide en heeft ook die 'bite' die ik zoek. Hoewel alles, zoals gezegd, exact volgens het ontwerp is gebouwd, heeft Pierre op mijn wens gaandeweg de vorm en dikte van de hals iets aangepast. Meer richting mijn favoriete 'BB' les Paul en de 'RH Proto 3'. Tevens is de halsconstructie door het plaatsen van carbon strips vele malen steviger t.o.v. eerdere prototypes. Een mooie vondst van Pierre. Doorgaans vind ik een 'coil-split' functie met humbuckers wat tegenvallen, maar in deze gitaar klinkt het prachtig sprankelend. Het speelcomfort is domweg superieur. Wat een 'joy' om deze gitaar te bespele...

lees meer

2018 Radix RH Model *prototype III*

De 3e 'Radix RH Model' proto! Hoewel 'proto II' op zich al een goede gitaar bleek te zijn ontdekte ik (na intensief gebruik tijdens optredens, in de studio en thuis), toch enkele verbeterpunten. De body van deze 'proto III' is dikker, het profiel van de hals is aangepast en steviger en... Het einde van de hals loopt nu door onder het neck element ten einde maximale resonantieoverdracht van de hals naar de body en vice versa te creëren. We hebben dezelfde hardware gebruikt als bij 'proto II', d.w.z. TonePros Tune-o-matic en stoptail piece, Schaller stemmechanieken en Manlius T-top replicas. We blijven door experimenteren totdat we de best mogelijke gitaar op de markt kunnen brengen.

Power City / EB 100

Deze, op EL34 gebaseerde 'Power City' versterker, kocht ik in december 2017 samen met de Marquis 4X12 box. Het bleek op elektronisch gebied een levensgevaarlijke monster wegens achterstallig onderhoud. Amp-wizzard Erik Bosschieter heeft de hele boel totaal  leeg geschept, alles in- en uitwendig opnieuw opgebouwd en er een gloednieuwe amp van gemaakt. Het is dus eigenlijk een 'EB 100' geworden. Dankzij Erik zijn know-how doet deze versterker niet onder voor mijn '68 Marshall. De Power City versterkers zijn overigens een paar jaar geleden nieuw leven ingeblazen door mijn vriend Dick Sikkema uit Groningen. Kijk eens op de website van Power City Amps.

70's Marquis 4X12

Deze 70's 'Marquis 4X12' van Duitse makelij was mijn allereerste speakerkabinet. Het ding weegt een ton. Later, toen ik vrijwel uitsluitend op Vox AC30's begon te spelen heb ik em verkocht. Dat moet rond 2007 geweest zijn. Toen ik in september 2017 met de RHB aan mijn '25 tour' begon en tevens enkele optredens deed met mijn eerste band Blues on the Road, dacht ik nog aan deze box. Het was immers de kast waar ik mijn allereerste optreden mee deed op 10 december 1992. Toeval of niet; begin december 2017 verscheen de Marquis 4X12 op Marktplaats. Een week later had ik em in huis. Heb ik em gekocht om nostalgische redenen? Vast wel... Ik heb er nu twee JBL120F speakers inzitten.

2019 Pedalenbak

Ik ben nooit echt geïnteresseerd geweest in ingewikkelde, uitgebreide switch-constructies en/of grote pedalboards dus heb mezelf altijd 'beperkt' tot vijf, hooguit zes pedalen. En... Elk jaar worden het er nog minder ook. De signaalketen is simpel: Jim Dunlop GCB95F Crybaby Wha (true-bypass) -> '75 MXR script Phase 90 -> '86 'Made in Japan' Boss SD-1 -> Jim Dunlop Echoplex. Soms hang ik achter dit rijtje mijn Korg SDD3000 die ik vrijwel alleen gebruik voor de onverslaanbare pre-amp.

Variac

Mijn favoriete volume/toon/overdrive unit. Een oude truc die ook voor mij prima werkt. Dit is een 1000VA, 4 Ampère model van Hossoni. Voor mij kan geen attenuator, loadbox, PPIMV, MV etc. opboksen tegen een variac. Maar goed... Ik heb het vaker mis gehad! Ik kocht em bij Baco Army Goods in IJmuiden.

1968/1969 Marshall 'Basketweave' 4X12

Voor de meeste gitaristen is een oude Marshall 'basketweave' 4X12 de 'holy grail'. Voor mij niet. Het doek smoorde mij teveel hoog en sprankel, dus heb ik het er vanaf gehaald. Heiligschennis wellicht, maar ik vind het zonder dat dikke tapijt veel beter klinken. Cees Booy heeft er een afneembare ijzeren gril voor geschroefd. Niet alleen handig t.b.v. bescherming van de speakers, maar tevens voor opname doeleinden. In de studio haal ik de plaat er vanaf en kan ik gerichter en dichter bij de speakers komen met een microfoon. Op een gegeven moment heb ik de Celestion 'pre-rola' 25 watters vervangen voor vier 25 watt Celestion 'Blackbacks' uit '78. Echter... Die heb ik onlangs weer vervangen voor vier Celestion Heritage 25 watters.... Houdt het dan nooit op!? Ik denk het niet!  Mijn kinderen hebben zich lekker uitgeleefd op de achterkant van de box.

2016 Radix RH Model *prototype II*

Dit is het 2e prototype van het 'Radix RH Model'. We hebben hier en daar verbeteringen aangebracht t.o.v. het 1e prototype. De hals van 'proto 2' is iets breder en dikker. De constructie van de body is aangepast; een fractie dikker t.b.v. meer sustain en de twee helften (ik hou van een 'pancake body') zijn anders en mijn inziens beter op elkaar geplaatst. TonePros Tune-o-matic en stoptail piece, hals uit 1 stuk mahonie i.p.v. 3-delig zoals bij 'proto 1', binding om de kop, Manlius T-top replica pickups etc. Ook nr. 2 zal ik de komende tijd genadeloos aanvallen m.b.t. klank, speelcomfort, duurzaamheid etc. Het moet nou eenmaal 100% in orde alvorens er een productiemodel op de markt gebracht gaat worden. Maar... Ik ben er nu al ontzettend trots op.

2015 Radix RH Model *prototype I*

Mijn opa werd in 1906 geboren in Bogor ('Buitenzorg'), op het eiland Java, Indonesië. In de jaren twintig begeleidde hij met zijn viool 'stomme films' in de bioscoop van zijn vader in Jakarta. Mijn vader speelde in de jaren negentig ook veelvuldig in Jakarta. In 2015 vroeg Qguitars mij een 'RH signature' gitaar te ontwikkelen. Samen met ontwerpers Rene Gruijs en Marten Haak, is het eerste prototype van het 'Radix Ruben Hoeke Model' ontstaan die gebouwd is door Toien Bernadhie van Radix Guitars, Jakarta, Indonesië. Ik zocht naar een combinatie van de power en sustain van een Les Paul, de sprankel van een Telecaster en het speelcomfort van een Music Man. Deze gitaar zal ik de komende tijd tot het uiterste testen m.b.t. klank, bespeelbaarheid en duurzaamheid. Gaandeweg zullen we verbeterpunten aantekenen ten einde een kwalitatief hoogstaande gitaar op de markt te brengen.

70's Gibson USA Les Paul Standard

Als ik één gitaar zou moeten meenemen naar een onbewoond eiland, dan zou dat deze 70's Gibson Les Paul Standard zijn. De gitaar was eigendom van een fantastische Nederlandse gitarist genaamd Ben de Bruijn. In mijn beginjaren zocht ik al zijn riffs en licks noot voor noot uit. Voor mij belichaamde Ben de ultieme kruising tussen Peter Green, Mick Taylor en Eric Clapton. In 1993 verkocht hij mij deze gitaar wat voor mij, nog steeds, een Hemels geschenk was. In de brugpositie zit een 60's Gibson PAF die '3D'-achtig open en helder klinkt. Het originele Gibson nek element heb ik ooit vervangen voor een Seymour Duncan Antiquity omdat ik die domweg beter vond klinken. In 1999 heeft BB King de gitaar gesigneerd. Het 'Radix RH Model' is grotendeels gebaseerd op deze gitaar.

2014 Brandin Jan Akkerman

Deze Brandin JA Personal II kreeg ik uit handen van de 'De Grootmeester' Jan Akkerman himself op een mooie donderdagmiddag, 10 april 2014. Wat een eer, niet? Ik was totaal sprakeloos toen hij me deze gitaar als verrassing aanreikte. Het Filtertron nek element heb ik 'splitable' laten maken door Erik Bosschieter d.m.v. een push-pull potmeter. De gitaar klinkt warm en 'smooth' en de nek speelt fantastisch. Een gitaar kopen is te gek. Een gitaar krijgen is nog gaver. Een gitaar krijgen van een van mijn all-time favourite gitaristen is gewoon helemaal het einde. Dank je wel, Jan! Mocht je meer willen weten over deze gitaar, lees dan dit bijzonder artikel dat gepubliceerd is door Bluesmagazine, Nederland.

2013 RH D'alm Custom String-Thru Les Paul

Deze '2013 RH D'alm Custom String-Thru Les Paul' is gedeeltelijk door mij ontworpen. De gitaar is gebouwd door Teun Dalm (D'Alm Guitars), die tevens de unieke configuratie heeft bedacht. Ik kan me niet herinneren ooit een Les Paul te hebben gezien waarbij de snaren door de body lopen, maar ik kan het mis hebben... Enkele specificaties; One piece Honduras mahogany, flamed eastern maple top, honduras mahogany neck with an ebony headstock plate and an Indian rosewood fingerboard. Frets: Stewmac jumbo. Scale: 24.75”. Finish: Nitrocellulose laquer. Ik ontving deze gitaar op Kerstavond 2013. Mooi cadeau, nietwaar!?

2010 Lowland RH Signature

2010 Lowland RH Signature. Deze gitaar is volledig met de hand gebouwd door luthier Henk Vlaar uit Venhuizen. Lowland Guitars maakt unieke instrumenten vervaardigd uit bijzondere houtsoorten. Onze ontmoeting in 2010 resulteerde in deze gitaar. De body en nek zijn gemaakt van Khaya en Wenge hout. Specificaties: fretboard Indian Rosewood. 22 fret, solid body, scale: 24 5/8". Finish: 'stained/oiled'. Grover locking stemmechanieken, Gotoh stop tail piece en tune-o-matic. In de bridge zit een zebra Manlius T-top bridge humbucker en in de nek een Gibson P90 single coil die ik ooit uit een Gibson Junior heb gehaald. Op Lowlandguitars.nl valt er meer over Henk en zijn gitaren te lezen.

90's Yamaha RGX 312

Mijn aller, allereerste elektrische gitaar! Een Yamaha RGX 312 die ik in 1991 met financiële ondersteuning van mijn zus kon kopen. Hoet zoet is dat!? Toendertijd was ik er steevast van overtuigd verstand te hebben van het afstellen van een gitaar, terwijl ik waarschijnlijk niet eens wist hoe ik hem moest stemmen. Binnen een paar dagen had ik de gitaar dan ook dusdanig weten te ontregelen dat er niet meer op te spelen viel. Ik herinner me nog goed dat het huilen me nader stond dan het lachen toen ik hem met hangende pootjes terugbracht naar Muziekhandel Spanjaard in Alkmaar waar ze hem opnieuw voor me afstelden. Onlangs, en met een beetje meer kennis van zaken, heb ik de boel opnieuw versleuteld, maar hij doet het nog meer dan prima!

1986 Gibson USA Les Paul

Deze 1986 'Gibson USA Les Paul Standard' kreeg ik eind augustus 2016 totaal onverwachts van een goede vriend. Wat een cadeau! Op deze foto zitten er nog 'Sheptone AB Custom' pickups in, maar die heb ik later vervangen voor een set 'PG Blues Humbuckers' van Bareknuckle. Een echter 'players gitaar', die al menig podium gezien heeft.

60's Ibanez Salvador

Nostalgische gitaar! Het is een vroege jaren zestig 'Ibanez Salvador' die werd gebruikt door Wim Bitter, de gitarist van het eerste 'Rob Hoeke Boogie Woogie Quartet'. Deze gitaar staat tevens afgebeeld op de eerste EP van mijn vaders band, zie; robhoeke.com Wim gaf mij deze gitaar omdat hij er niet meer op speelde. Wat een mazzelpik ben ik toch.

Volcano rock a teer

Deze 'Volcano rock a teer' is van mijn oudste zoon Boaz die het leuk vindt om er af en toe lekker ongecompliceerd op te raggen. Maar uiteindelijk speelt hij liever met LEGO. :)

2015 Richwood D70-VA

Ik was direct onder de indruk van deze handgemaakte dreadnought gitaar. Prachtige, warme klank die me zowaar deed denken aan mijn favoriete onbetaalbare Martin die ik soms leen van een vriend t.b.v. opnames. Ik kreeg er nog een tas bij ook. :)

80's Juan Salvador

Mijn aller, allereerste akoestische gitaar! Ik kreeg deze prachtige nylonsnarige van mijn vader en moeder voor mijn veertiende verjaardag! 

Gitane D255

De Gitane D255 is eigenlijk een 'Gyspy gitaar' maar wat mij betreft geschikt voor meerdere muziekstijlen. Aan de andere kant... Wat weet ik er nou van? :)

90's Jasmine 12-string

90's Jasmine 12-string. Hoewel hij mooi klinkt, speelt de gitaar behoorlijk zwaar. En dan heb ik het nog niet eens over het vervangen van de snaren!

70's Ibanez Hofner Bas

Dit is een 70's Ibanez copy van een Hofner. Ziet er mooi uit en klinkt geweldig. Door de loop der jaren heb ik een aantal basgitaren gehad. Of beter gezegd; geleend. Ik gebruik ze namelijk alleen om demo's mee op te nemen. Soms speel ik weleens baspartijen in op mijn cd's. Met deze bas heb ik het volledige 'Hoeke - Legacy' ingespeeld. Hij is ooit van Hennie Vrienten geweest.

1968 Marshall 100 Watt Plexi

1968 Marshall 100 Watt '12000 series' JMP Plexi Superbass. Mijn 'NR. 1' versterker. Ik kocht deze begin 2012 in Enschede. Toen ik hem aanzette gaf ie slechts een vaag teken van leven. Erik Bosschieter heeft de versterker opgelapt en o.a. omgezet naar Superlead specificaties. Begin 2017 heeft hij er een Mercury Magnetisc voedingstrafo ingezet wat het geluid zeer zeker ten goede is gekomen. Open, helder, ruig, hard, 3D; het zit er allemaal in. N.a.v. het overlijden van Jim Marshall in 2012 heb ik voor Music Maker een artikel geschreven waarin ik ook deze versterker uitvoerig bespreek. Lees het artikel HIER.

1965 Selmer PA100

Deze Selmer PA100 uit 1965 was een van de eerste (buizen) versterkers die ik ooit heb bespeelt. Hij behoorde toe aan mijn vaders band en is op een hoop foto's uit die tijd terug te zien. Rond 2004 is deze amp behoorlijk opgeblazen helaas. Erik Bosschieter heeft hem in 2016 een prachtig nieuw leven ingeblazen.

90's Marshall 8280

Deze 90's Marshall 8280 Valvestate kostte me slechts 90 euro. Ik gebruikte een tijd lang alleen het cleane kanaal in combinatie met de Lex Bos Superdrive. Hoewel ik een buizenpurist ben valt gewoon niet te ontkennen dat sommige Valvestate exemplaren echt geweldig klinken.

70's Vox AC120

In het begin van de jaren 90 (ik was toen 14/15) kocht ik samen met mijn vader deze 70's Vox AC120. Prachtige amp, maar loodzwaar. Indrukwekkende EQ, kraakheldere sound maar ik geloof niet dat er ooit iemand is geweest die het overdrive kanaal heeft gehoord aangezien die op de meeste modellen gewoon niet schijnt te werkten.

Schertler David DeLuxe

Ik werd eens gevraagd een demo voor 'Diamond Guitars' te verzorgen en de eigenaar van de winkel (Wil Peters) nam daarvoor een 'Schertler David DeLuxe' versterker mee. Wat een ongelooflijke sound komt daar uit zeg...! De amp bleek een 'David DeLuxe' model te zijn, wat me direct aansprak aangezien mijn jongste zoon David heet. :) Kijk eens op Diamond Guitars voor het meer dan indrukwekkende aanbod van prachtige akoestische gitaren.

Vox AC4TV

Laat je niet misleiden door het lage wattage van deze 4-watt Vox AC4TV. Dit Voxje kan blazen als een malle! Ik gebruik em weleens tijdens JURA optredens.

80's Korg SDD3000

De beroemde Korg SDD3000. Volgens mijn oren een van de mooist klinkende digitale delays ooit. Organisch, kraakhelder en warm. Daniel Lanois, The Edge. Need I say more?


Ruben Hoeke © 2019. All Rights Reserved. Site by Xultron