Face to face

Ruben Hoeke gitaarworkshop

'Jong, oud, man, vrouw, kind, bouwvakker, advocaat, reclasseringsambtenaar, topsporter... Alles komt samen met maar een doel: gitaarspelen!’

Sinds 2008 geeft Ruben Hoeke gitaarworkshops voor beginnende en gevorderde gitaristen. De tiendelige serie wordt afgesloten met spetterende presentaties met live band, voor publiek. Tijdens de workshopavonden komen alle facetten van het gitaarspelen ruimschoots aan bod. Basiskennis, akkoordenleer, techniek, timing, soleren, begeleiden, liedjes uitzoeken, samenspelen, blues, rock, pop, soul, swing, improvisatie, ritmiek, feeling etc.

Ruben begon op veertienjarige leeftijd met gitaarspelen en heeft sindsdien vele albums uitgebracht en met zowel nationale- als internationale muzikanten samengewerkt. In 2008 wordt hij door zijn Nederlandse collega muzikanten verkozen tot ‘Nederlands Beste Gitarist’. In maart 2014 kiezen lezers van het toonaangevende blad ‘De Gitarist’ hem als ‘Beste Blues-Rock Gitarist Benelux’. In 2015 ontvangt hij een ‘Dutch Blues Award‘. Noten lezen kan hij niet. Volgens hem is dat ook geen voorwaarde om muziek te kunnen maken. Door middel van voor- en samenspelen, uitleggen en met behulp van een meer dan 140 pagina’s tellend workshopboek, maakt hij jou binnen no-time een betere gitarist. 'Handen uit de mouwen, zo min mogelijk theorie en in korte tijd zo goed mogelijk, of nog beter gitaar leren spelen.' Na tien workshopavonden volgt die extra zet: Het podium op, ondersteund door een rockende live band!

'De optredens zijn ontzettend leuk. Daar komt alles samen. Je ziet de mensen van tevoren steeds zenuwachtiger worden, maar als ze er eenmaal staan... Man, dan gaat het dak eraf! Ik vind het leuk de mensen kennis te laten maken met de positieve energie en de kick die het spelen van een optreden met zich meebrengt. Fouten maken is niet belangrijk. Plezier maken en lekker knallen, daar gaat het om. Gitaarspelen is voor mij net als praten. Muziek blijft toch een manier van communiceren. Toen ik met noten lezen begon, ging voor mij het plezier van het spelen er vrij snel af, helaas. Jezelf blijven ontwikkelen door te kijken, luisteren, dingen uitzoeken en risico’s nemen, samenspelen, bleek ook voor mij de manier. Eén noot zegt soms meer dan duizend. Luister maar eens naar BB King. En zelfs die ene noot heeft een basis, een oorsprong en ook daar zal ik aandacht aan besteden. De kunst is het laten ontstaan van een fundament. Leren doseren, dynamisch spelen, je horizon verbreden. En dan als finale optreden voor een volle zaal met een vette rockband. Hoe mooi is dat?'

De gitaarworkshop is geschikt voor alle leeftijden en elk niveau, van 'absolute beginner' tot gevorderd. De avonden worden opgedeeld in twee of drie groepen. Tijdens de lessen wordt er gespeeld op een, zelf mee te brengen, akoestische gitaar. De presentaties zijn op elektrisch versterkte gitaar en worden ondersteund door de Ruben Hoeke Band.

- Beginnersgroep: geen tot weinig (akkoorden)kennis.
- Tussengroep: basisakkoorden (majeur, mineur, septiem) redelijk kunnen spelen.
- Gevorderden: basisakkoorden en barré akkoorden beheersen. Akkoorden op andere posities kunnen pakken. Soleren en zelfstandig liedjes kunnen uitzoeken.

RH Gitaarworkshop voorjaar 2023
Locatie: Oefenruimte Jeroen Booy - Wormerveer, maandagavond 18:30 - 22:00 (3 groepen)
Maart: 6, 13, 20, 27
April: 3, 10, 17, 24
Mei: 8, 15

Presentatie(s)
Zondag 14 mei De Groote Weiver - Wormerveer 15:00 - 18:00
Zondag 21 mei De Flux - Zaandam 15:00 - 18:00
Zondag 4 juni 't Kombof - De Woude 14:00 - 17:00

RH Gitaarworkshop najaar 2023
Locatie: Oefenruimte Jeroen Booy - Wormerveer, maandagavond 18:30 - 22:00 (3 groepen)
September: 11, 18, 25
Oktober: 2, 9, 16, 30
November: 6, 13, 20

Gitaarworkshop voorjaar 2023: Tien workshopavonden + optreden(s): €295,- p/p