Face to face

Ruben Hoeke gitaarworkshop

'Jong, oud, man, vrouw, kind, bouwvakker, advocaat, reclasseringsambtenaar, topsporter... Alles komt samen met maar een doel: gitaarspelen!’

Sinds 2008 geeft Ruben Hoeke gitaarworkshops voor beginnende en gevorderde gitaristen. De reguliere tiendelige serie wordt afgesloten met spetterende presentaties met live band en voor publiek. Tijdens de workshopavonden komen alle facetten van het gitaarspelen ruimschoots aan bod; Akkoordenleer, basistechniek, timing, soleren, begeleiden, liedjes uitzoeken, ritmiek,  samenspelen, improvisatie, blues, rock, pop, soul, swing etc.

Ruben begon op veertienjarige leeftijd met gitaarspelen, heeft sindsdien dertien albums uitgebracht en met vele nationale en internationale muzikanten samengewerkt. In 2008 wordt hij door zijn Nederlandse collega muzikanten verkozen tot ‘Nederlands Beste Gitarist’. In maart 2014 kiezen lezers van het toonaangevende blad ‘De Gitarist’ hem als ‘Beste Blues-Rock Gitarist Benelux’. In 2015 en 2023 ontvangt hij een ‘Dutch Blues Award‘. Noten lezen kan hij niet. Volgens hem is dat ook geen voorwaarde om muziek te kunnen maken. Door middel van voor- en naspelen, uitleggen en met behulp van een meer dan 140 pagina’s tellend 'RH Workshopboek', maakt hij jou binnen no-time een betere gitarist. Na tien workshopavonden volgt die extra zet; ondersteund door een rockende live band het podium op!

'De optredens zijn ontzettend leuk. Daar komt alles samen. Ik vind het leuk de mensen kennis te laten maken met de positieve energie en de kick die het spelen van een optreden met zich meebrengt. Het dak gaat er altijd af. Fouten maken is niet belangrijk. Plezier maken en lekker spelen, daar gaat het om. Muziek maken is communiceren en samenwerken. Toen ik met noten lezen begon, ging voor mij het plezier van het spelen er vrij snel af. Jezelf blijven ontwikkelen door te kijken, luisteren, dingen uit te zoeken, risico’s nemen en samenspelen, bleek voor mij de manier. Eén noot zegt soms meer dan duizend. Luister maar eens naar BB King. En zelfs die ene noot heeft een basis, een oorsprong en ook daar zal ik ook aandacht aan besteden. De kunst is het laten ontstaan van een fundament. Leren doseren, dynamisch spelen en buiten je comfortzone treden. En dan als finale; optreden voor een volle zaal met een vette rockband. Hoe mooi is dat?'

De gitaarworkshop is geschikt voor alle leeftijden en elk niveau, van 'absolute beginner' tot gevorderd gitarist. De avonden worden opgedeeld in drie groepen. Tijdens de lessen wordt er gespeeld op een, zelf mee te brengen, akoestische gitaar. De presentaties zijn op elektrisch versterkte gitaar en worden ondersteund door de Ruben Hoeke Band.

- Groep 1 'Beginnersgroep': geen tot weinig (akkoorden)kennis.
- Groep 2 'Tussengroep': basisakkoorden (majeur, mineur, septiem) redelijk kunnen spelen.
- Groep 3: 'Gevorderden': basisakkoorden en barré akkoorden beheersen. Akkoorden op andere posities kunnen pakken. Soleren en zelfstandig liedjes kunnen uitzoeken.

RH Gitaarworkshop najaar 2024 Wormerveer
Locatie: Oefenruimte Jeroen Booy - Wormerveer, maandagavond 18:30 - 22:00 (3 groepen)
September: 9, 16, 23, 30   *   Oktober: 7, 14, 21   *   November: 4, 11, 18

Optredens:
Zondag 24 november De Flux - Zaandam 15:00
Zondag 01 december 't Kombof - De Woude 14:00
Zondag 08 december De Groote Weiver - Wormerveer 15:00

*NIEUW! 'RH Bluesgitaarworkshop najaar 2024' Wormerveer & Edam!
Vanaf najaar 2024 gaat Ruben op twee verschillende locaties voor zowel beginners als gevorderde gitaristen een speciale vijfdelige 'Bluesgitaarworkshops' geven.
Thema's die o.a. aan bod komen:
1) Hoe speel ik een simpele blues? En; hoe speel ik een uitgebreide blues?
2) Hoe kan ik goed of beter begeleiden?
3) Een swingende begeleiding over de hele hals; Hoe doe ik dat?
4) Hoe soleer ik op blues liedjes?
5) Wat maakt nou die 'bluesy feel’ in solo's en; hoe dat te doen?
6) Slide spelen; Is dat echt zo moeilijk? Tips & tricks!
7) Soleren op (afwijkende) schema's; hoe pak ik dat aan?
8) Begeleiden en soleren; Hoe hou ik het voor mezelf spannend en uitdagend?
9) Fingerpicking en plectrumtechniek: Tips & tricks!
10) 'Blue-notes'; waar wel, waar niet en hoe?

RH Bluesgitaarworkshop najaar 2024 Wormerveer
Locatie: Oefenruimte Jeroen Booy - Wormerveer, maandagavond 19:00 - 21:45 (2 groepen)
November: 25   *   December: 2, 9, 16, 23

RH Bluesgitaarworkshop najaar 2024 Edam
Locatie: De Harmonie - Edam, dinsdagavond 19:00 - 21:45 (2 groepen)
November: 19, 26   *   December: 3, 10, 17

RH Gitaarworkshop voorjaar 2024 Krommenie (10 avonden + optredens): €315,- p/p
RH Bluesgitaarworkshop najaar 2024 Krommenie (5 avonden): €195,- p/p
RH Bluesgitaarworkshop najaar 2024 Edam (5 avonden): €195,- p/p