1968/1969 Marshall JMP 100 Watt 'Plexi' Superbass

Een totaal onverwacht cadeau

Als je zoals ik een 'gitaarnerd' bent, dan kijk je vaak op Marktplaats. Op zoek naar 'die ene gitaar' dat 'bijzondere pedaaltje' of die 'echt-nooit-te-koop-aangeboden-versterker'.

Vorige week zag ik een bijzondere versterker voorbijkomen. Een Marshall 100 watt 'Plexi' Super Bass uit 1968/1969. 'MIJN' versterkers. Die sound. Hendrix, Page, AC/DC, Moore, Vandenberg, Clapton, Gelling, Akkerman, Slash, Van Halen etc. etc. Ze worden zelden aangeboden en als wel; dan kosten ze goud geld. Een paar jaar geleden kreeg ik er notabene eentje cadeau van mijn goede vriend Lex Bos. Totaal onwerkelijk en nog steeds mijn nr.1 versterker. Met deze heb ik mijn laatste twee platen opgenomen en gebruik em veelvuldig tijdens optredens. In een verder 'verleden' heb ik meerdere Marshall Plexi's gehad maar ja... Zoals het soms gaat haalt het leven je in en moet je gewoon je rekeningen betalen... C'est la vie!

Afijn, terug naar het verhaal. Marktplaats; 'Marshall buizenversterker uit de jaren zestig. Heeft twintig jaar stilgestaan'. De versterker zag er goed uit... Mijn goede ik besloot de verkoper een berichtje te sturen met daarin de tip dat ie zeer zeldzaam is en hij em niet voor een appel en een ei moet verkopen. Dat zou zonde zijn. Tsja... Waarom niet, he!? Je kan toch mensen helpen en behoeden, ja toch?

Ik kreeg een bericht terug van zijn vriendin met de mededeling dat haar vriend het altijd over mij heeft. Hoewel zijn naam geen belletje deed rinkelen, vond ik dat natuurlijk leuk om te horen. Ik bleek voor hem een enorme inspiratiebron. 'Hmmm... Leuk', dacht ik.' 😊

De volgende dag kreeg ik een bericht van Siem. Siem komt uit Alphen a/d Rijn. Hij bedankte mij voor de attente tips. 'Wat fijn dat er nog zulke mensen bestaan'. 'Ach, dat is toch niet meer dan menselijk', zei ik. Daar dacht hij anders over en toen ging Siem pas echt loos.

Ik bleek hem al jaren geïnspireerd te hebben met mijn muziek en de dingen die ik doe. We raakten aan de praat. Hij vertelde honderd uit. Ik zal jullie de superlatieven besparen. Er was een klik, ook al hadden we elkaar nog nooit ontmoet. Hartstikke leuk! Zo kan het ook soms gaan in het leven!

Later op de dag keek ik weer eens op Marktplaats en zag dat de advertentie was verdwenen. Ik dacht; 'Goed zo. Dan heeft ie een goed bedrag gekregen'.

Op dat moment krijg ik een spraakbericht van Siem, met de mededeling dat hij mij de versterker gunt voor alles wat ik onbewust voor hem heb gedaan en hij accepteerde geen 'nee'.

Wow?

Ik bedoel: 'WOW!?!?!?!' Echt...!? Hoe dan!? 😱

Ik belde hem op. Ik zal jullie, nogmaals, de superlatieven die hij over mij uitstrooide besparen, maar hij meende het. Hij gunde mij deze bijzondere versterker omdat deze zeldzaamheid 'gewoon' bij mij hoort.

Wow... Ik bedoel: 'WOW! FANTASTISCH!!!!'

Binnen een uur was ik in Alphen a/d Rijn. In allerijl had ik een groot verrassingspakket voor hem samengesteld. In totaal hebben we ruim 3,5 uur gekletst en samen gespeeld. En eerlijk waar; dat was geweldig! Vooral tijdens het spelen werden er dingen gezegd die met woorden moeilijk te vangen zijn.

Dus... Zo geschiedde. Na deze zeer bijzondere, spontane ontmoeting gaven we elkaar een dikke knuffel en mocht ik de versterker meenemen. Ongelooflijk eigenlijk...

In de dagen die volgden vertelde Siem mij dat ik iets bij hem voor elkaar had gekregen wat geen enkele psycholoog ooit was gelukt. Voor hem was IK de vonk die zijn lang gedoofd vuurtje weer had doen ontbranden. Hij was weer gaan spelen. Bijzonder... Hij was mij daarvoor even dankbaar als ik hem.

Met gevaar voor eigen leven heb ik bij thuiskomt de versterker aangesloten. Wat een authentieke prachtsound... Hij 'jutterde' wel een beetje, hier en daar zat hoogstwaarschijnlijk wat los, dus heb em naar Gitaar Maestro nr.1 Erik Bosschieter gebracht die niks anders kon concluderen dan dat de versterker nog 100% origineel was. Een absolute zeldzaamheid. Na een uurtje 'Erik-magic' was de versterker weer gebruiksklaar en niet meer levensgevaarlijk.

Soms zijn de meest onverwachte ontmoetingen het mooist. En als daar ook nog eens een 100 watt Marshall 'Plexi' bij om de hoek komt zeilen is ie voor mij extra mooi!

Dank je wel Siem! 🎸🤘