Biografie

‘Een grote mix van vette Rock, Soul, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm & Blues!’

Gitarist Ruben Hoeke kun je plaatsen in het rijtje muzikanten die de Nederblues en Rock naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 tourt hij onafgebroken door Nederland, speelde op festivals in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao, bracht een tiental albums uit en betrad het podium met talloze nationale- en internationale topmuzikanten. Diverse media omschrijven Ruben als een ‘stergitarist van wereldklasse', en 'een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen’.

1990-1996: Ruben Hoeke begint op veertienjarige leeftijd met gitaarspelen. Zijn droomwens ooit het Nederlands voetbalelftal te versterken vervliegt als hij per toeval geconfronteerd wordt met de Guns N’ Roses klassieker ‘Sweet child o’ Mine’. Betoverd door het intro besluit hij direct zijn voetbal om te ruilen voor een gitaar. Geïnspireerd door de lp's ‘Cricklewood Green’ van Ten Years After en ‘A Hard Road’ van John Mayall richt Ruben in 1992 de band 'Blues on the Road' op. Met een gemiddelde leeftijd van veertien jaar zijn ze op dat moment Nederlands jongste bluesband. De band maakt 1 demo-cassette getiteld 'Blues on the Road'. Eind 1994 stapt Ruben over naar de band van Rock & Roll pianist Henk Pepping en speelt hij als snel door heel Nederland. In The Pilgrims-zanger Reniet Vrieze vindt hij een leermeester op het gebied van popmuziek. Met hem speelt Ruben samen in de begeleidingsband van diverse Popkoren.

1996-2000: In de herfst van 1996 vertrekt Ruben voor zes weken naar Chicago en het diepe Zuiden van Amerika om te proeven waar 'De Blues' vandaan komt. Daar speelt hij o.a. met ‘The Daughter of the Blues’, Shirley King. Terug in Nederland richt hij 'The Hurricane Bluesband' en 'Stonefreak' (betonrock) op. Met beide bands maakt Ruben meerdere promotie-cd's met eigen werk. Naast zijn talloze muzikale projecten is hij soms te gast in de band van zijn vader, pianist Rob Hoeke. Van 1998 t/m 2002 presenteert hij samen met pianist Gerbren Deves het radioprogramma ‘Live & Puur’ waarvoor ze o.a. BB King, Johnny Winter, Buddy Guy, Jools Holland, Randy Newman, Walter Trout, John Mayall, Son Seals en Sam Brown interviewen. Met pianist Henk Pepping maakt hij een boogie-woogie-blues-rock&roll-cd.

2000-2003: Met drummer Jeroen Booy (Roberto Jacketti, The Scene) richt Ruben de band 'Skelter' op. Tevens speelt hij met Roberto Jacketti & the Scooters op diverse binnen- en buitenlandse podia, o.a. driemaal in de AFAS en een week lang in Ahoy tijdens ‘De Vrienden van Amstel Live’. Skelter verzorgt voorprogramma’s van o.a. De Dijk en Bløf en brengt in eigen beheer de cd ‘SKELTER’ uit die door zowel pers als publiek vol lof wordt ontvangen. Daarnaast werkt Ruben aan het album ‘Freedom Road’ van een nieuw project genaamd JURA.

2003-2006: In juni 2003 treedt Ruben toe tot de band van zanger Thé Lau (The Scene), waarmee hij de komende jaren door Nederland en België zal toeren. Begin 2004 richt Ruben zijn eigen 'Ruben Hoeke Band' op en start samen met o.a. Edgar Koelemeijer en Boris van der Lek een nieuw project ('Kenneth Harder') aan de hand van in Amerika gevonden akkoordenschema's van een zekere Kenneth C. Harder. Begin 2005 volgt met Thé Lau een tour langs de Nederlandse theaterpodia  en speelt hij met Roberto Jacketti op Curaçao. Op 05-05-'05 vliegt Ruben met Thé Lau, middels een helikopter van defensie, naar vier 5 Mei bevrijdingsfestivals. In de zomer brengt de pop-rock band Kenneth Harder het wereldwijd verkrijgbare debuutalbum ‘I’ uit. Eind 2005 maakt de Ruben Hoeke Band opnames voor platenmaatschappij Munich Records.

2006-2008: ‘SUGAR’, het debuutalbum van de 'RHB' wordt op 13 maart uitgegeven in Nederland, België en Duitsland. Op dit bijzondere album verlenen o.a. Jan Akkerman, Kaz Lux, Tineke Schoemaker, Boris van der Lek, David Hollestelle, Wouter Planteijdt en Thé Lau hun medewerking. De presentatie in De Kade te Zaandam vestigt een bezoekersrecord. SUGAR wordt ‘Tour de France cd’ en wordt veelvuldig gedraaid op o.a. Radio 1 en 2. Naast (radio) optredens speelt de band in Ierland. In 2007 verzorgt de RHB verzorgt optredens in Denemarken, Duitsland en België. SUGAR wordt de best verkochte Nederlandse R&B cd van 2007.

2008-2012: Ruben wordt door Nederlandse collega-muzikanten onderscheiden met een ‘Duiveltje’ als ‘Nederlands Beste Gitarist’. Tevens ontvangt hij een officiële Gemeentelijke oorkonde wegens zijn ‘Grote bekwaamheid als Gitarist’. I.s.m. Lowland Guitars ontwerpt Ruben zijn eerste signature gitaar. In augustus speelt hij met Jan Akkerman en Gary Moore in een uitverkochte Heineken Music Hall Amsterdam. In maart 2010 verschijnt van de RHB de tweede RHB cd ‘COEXIST’ en bezet Ruben de 2e plaats bij de verkiezing van ‘Beste Bluesrock Gitarist Benelux 2010'. Hij schrijft een maandelijks column voor het Nederlandse vakblad ‘Gitaar Plus’ en in oktober verschijnt zijn eerste signature pedaal: de 'RH Boost-Drive'. In de zomer van 2011 wordt een samenwerking met gitarist Mick Taylor vroegtijdig afgeblazen wanneer Taylor verzocht wordt zich opnieuw bij The Rolling Stones te voegen.

2012-2015: In juni 2012 ontmoet Ruben 'Slash' (Guns N' Roses). Het bijzondere gesprek verschijnt in ‘Music Maker’. De RHB toert in Estland en Nederland en presenteert eind maart 2013 in een uitverkocht Paradiso het album ‘LOADED’. Begin 2014 krijgt JURA een vervolg. In maart 2014 wordt Ruben door lezers van het toonaangevende blad ‘De Gitarist’ met grote overmacht gekozen als ‘Beste Blues en Rock Gitarist Benelux’. Tevens wordt Ruben in april van dat jaar onderscheiden met een ‘Dutch Blues Award’ en verschijnt van JURA het album ‘River Songs’. In november krijgt Ruben prototype nr.1 van de 'RH Model' gitaar die gebouwd wordt in Jakarta, Indonesië. In maart 2015 treedt zanger Lucas Pruim toe tot de 'RHB', even later gevolgd door Rubens drummende broer Eric Hoeke.

2016-2018: In de zomer van 2016 wordt Ruben gevraagd de komende jaren op tournee te gaan met de Amerikaanse zangeres Beth Hart. Na een twijfelperiode kiest hij voor zijn eigen thuis en muziek. Het vierde, nieuwe RHB-album ‘Sonic Revolver’ wordt op 23 september in Europa uitgebracht en wordt algemeen beschouwd als ‘een van de beste albums van 2016’. Eind 2016 t/m januari 2017 gaat Ruben op tournee met gitarist Jan Akkerman. In de zomer van 2017 spelen Eric en Ruben nieuw materiaal in van hun vader Rob, resulterend in het album 'Legacy'. Na de zomer van 2017 viert Ruben met de RHB zijn 25-jarig podiumjubileum middels een uitgebreide tour door Nederland. In december 2017 trekt Ruben door het land met de 'Knight of the Guitar'.

2018-2020: Tijdens de 'RH 25 tour' neemt de RHB een dubbel-live cd op; '25 LIVE'. Van eind 2018 tot voorjaar 2019 toert Ruben met de 'Knights of the Guitar' (Jan Akkerman, Anton Goudsmit, Leif de Leeuw, Leendert Haaksma & John Hayes) door Nederland, werkt de RHB aan een nieuw studio-album en start Ruben het 'Red House' project; een grootscheepse actie die ondersteund wordt door vele Nederlandse artiesten t.b.v. het noodlijdend ‘Santa Maria de la Esperanza’ weeshuis in Ecuador waar Rubens vriend Erwin Musper werkzaam is. Op 1 november 2019 verschijnt de nieuwe RHB cd/lp 'All Saints', die door de binnen- en buitenlandse pers algemeen wordt beschouwd als zijnde hun beste werk. 

2020 - 2024: Vanwege het Corona-virus gaat Ruben in maart 2020 met zijn 'RH Gitaarworkshop' zowel online als beperkt 'face-to-face' aan de slag, treedt op met een groot aantal duo's (o.a. Edgar Koelemeijer, Marcel de Groot, Ross Curry, Henk Pepping, Joris Lutz, Arjan Vanderlinde en Jan Blaauw) en speelt het album 'Retirement Plan' van de band 'Dunkey SR' in. In december 2020 start Ruben zijn 'Geef een gitaar aan een Kind'-actie die landelijke aandacht genereert en waarmee hij honderden complete gitaarsets inzamelt voor hulpbehoevende kinderen. Ook gedurende 2021 geeft Ruben zowel online, 'face-to-face' alsmede op scholen 'RH Gitaarworkshops', geeft gratis online gitaarlessen voor honderden kinderen, organiseert bandcoach-trajecten, produceert cd's en richt 'Stichting muziek voor Kids' op. Gedurende 2022 werkt de RHB aan het album 'Reloaded' dat op 25 november verschijnt en opnieuw hoge ogen gooit. Met Roberto Jacketti & The Scooters speelt Ruben samen met de Dolly Dots in een uitverkochte Ziggo Dome te Amsterdam. Op 17 december viert Ruben middels een live-optreden zijn '30-jarig podiumjubileum' dat wordt geregistreerd t.b.v. een nieuwe dubbel-live cd. In 2023 neemt Rubens 'Geef een gitaar aan een Kind'-actie een enorme vlucht als de Britse band Coldplay een keyboard doneert aan zijn 'Stichting muziek voor Kids' waarmee hij meer dan 600 gitaren heeft ingezameld en vervolgens heeft weggeven aan minder bedeelde kinderen. Op 3 november 2023 verschijnt van de Ruben Hoeke Band het dubbel-live album '30 years live'.

Diverse media omschrijven Ruben als een ‘stergitarist van wereldklasse' en 'een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen’. Met zeer lovende recensies op zak trekt de RHB in 2024 weer ten strijde met ‘een grote mix van vette Rock, Soul, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm & Blues!’