Biografie

‘Een grote mix van vette Rock, Soul, Pop, zompige Boogie en stampende Rhythm & Blues!’

Gitarist Ruben Hoeke kun je plaatsen in het rijtje muzikanten die de Nederblues en Rock naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 toert hij onafgebroken door Nederland, speelde op diverse festivals in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao, bracht dertien albums in uiteenlopende muziekstijlen uit en betrad het podium met talloze nationale- en internationale topmuzikanten. Diverse media omschrijven Ruben Hoeke als een ‘stergitarist van wereldklasse’ en ‘een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen’.

1990-1996: Ruben begint op veertienjarige leeftijd met gitaarspelen. Zijn droomwens ooit het Nederlands voetbalelftal te versterken vervliegt als hij per toeval geconfronteerd wordt met de Guns N’ Roses klassieker ‘Sweet child o’ Mine’. Betoverd door de melodie ruilt hij direct zijn voetbal om voor een gitaar. Geïnspireerd door ‘Cricklewood Green’ van Ten Years After en ‘A Hard Road’ van John Mayall richt Ruben in 1992 zijn eerste band ‘Blues on the Road’ op. Met een gemiddelde leeftijd van veertien jaar zijn ze op dat moment Nederlands jongste bluesband. Blues on the Road maakt één demo-cassette en speelt voornamelijk in Noord-Holland. Eind 1994 stapt Ruben over naar de band van Rock & Roll pianist/zanger Henk Pepping met wie hij door Nederland toert. In Pilgrims-zanger Reniet Vrieze vindt hij een leermeester op het gebied van popmuziek. Met Reniet speelt Ruben in de begeleidingsband van diverse Popkoren.

1996-2000: In de herfst van 1996 vertrekt Ruben voor zes weken naar Chicago en het diepe Zuiden van Amerika om te proeven waar ‘De Blues’ vandaan komt. Daar speelt hij o.a. met ‘Daughter of the Blues’, Shirley King. Terug in Nederland richt hij ‘The Hurricane Bluesband’ en ‘Stonefreak’ (betonrock) op. Met beide bands maakt Ruben meerdere promo-cd’s met eigen werk. Naast zijn diverse muzikale projecten is hij soms te gast in de band van zijn vader, pianist Rob Hoeke. Van 1998 t/m 2002 presenteert hij met pianist Gerbren Deves het radioprogramma ‘Live & Puur’ waarvoor ze o.a. BB King, Johnny Winter, Buddy Guy, Jools Holland, Randy Newman, Walter Trout, John Mayall en Sam Brown interviewen. Met Henk Pepping neemt hij een boogie-woogie & blues cd op.

2000-2003: Met drummer Jeroen Booy (Roberto Jacketti & The Scooters / The Scene) richt Ruben de band ‘Skelter’ op. Tevens speelt hij met Roberto Jacketti op diverse binnen- en buitenlandse podia, driemaal in de AFAS Amsterdam en een week lang in Ahoy tijdens ‘De Vrienden van Amstel Live’. Skelter verzorgt voorprogramma’s van o.a. De Dijk en Bløf en brengt de cd ‘SKELTER’ uit die door zowel pers als publiek vol lof wordt ontvangen. Daarnaast werkt Ruben met zanger Jan Blaauw als duo ‘JURA’ aan een op americana, blues, folk, rock en ballads gebaseerd album ‘Freedom Road’.

2003-2006: In juni 2003 treedt Ruben toe tot de band van zanger Thé Lau (The Scene), waarmee hij de komende jaren door Nederland en België zal toeren. Begin 2004 richt Ruben zijn eigen ‘Ruben Hoeke Band’ op en start samen met o.a. zanger Edgar Koelemeijer en saxofonist Boris van der Lek de pop-rock band ‘Kenneth Harder’. Begin 2005 toert Ruben met Thé Lau langs festivals en theaterpodia en speelt hij met Roberto Jacketti op Curaçao. Op 05-05-’05 vliegt Ruben met de band van Thé Lau met een helikopter van Defensie naar vier 5 Mei bevrijdingsfestivals. In de zomer brengt Kenneth Harder het debuutalbum ‘I’ uit. Eind 2005 maakt de Ruben Hoeke Band opnames voor platenmaatschappij Munich Records.

2006-2008: ‘SUGAR’, het debuutalbum van de ‘RHB’ wordt op 13 maart uitgegeven in Nederland, België en Duitsland. Op dit album verlenen o.a. Jan Akkerman, Kaz Lux, Tineke Schoemaker, Boris van der Lek, David Hollestelle, Wouter Planteijdt en Thé Lau hun medewerking. SUGAR wordt ‘Tour de France cd’ en wordt veelvuldig gedraaid op Radio 1 en 2. Naast de vele (radio)optredens speelt de band in Ierland. In 2007 verzorgt de RHB optredens in Denemarken, Duitsland en België. SUGAR wordt de bestverkochte Nederlandse R&B cd van 2007.

2008-2012: Ruben wordt door Nederlandse muzikanten onderscheiden met een ‘Duiveltje’ als ‘Nederlands Beste Gitarist’ en ontvangt een officiële Gemeentelijke oorkonde wegens zijn ‘Grote bekwaamheid als Gitarist’. I.s.m. Lowland Guitars ontwerpt Ruben zijn eerste signature gitaar. In augustus speelt hij met Jan Akkerman en Gary Moore in een uitverkochte Heineken Music Hall Amsterdam. Van de RHB verschijnt in maart 2010 het 2e album ‘COEXIST’ en bezet Ruben de 2e plaats als ‘Beste Bluesrock Gitarist Benelux 2010’. Hij schrijft een maandelijkse column voor het vakblad ‘Gitaar Plus’, start zijn ‘RH Gitaarworkshops’ en in oktober verschijnt zijn eerste signature-pedaal, de ‘RH Boost-Drive’. In de zomer van 2011 wordt een samenwerking met gitarist Mick Taylor vroegtijdig afgeblazen wanneer Taylor verzocht wordt zich opnieuw bij The Rolling Stones te voegen.

2012-2015: In juni 2012 ontmoet Ruben ‘Slash’ (Guns N’ Roses). Het bijzondere gesprek verschijnt in ‘Music Maker’. De RHB toert in Estland en Nederland en presenteert eind maart 2013 in een uitverkocht Paradiso het 3e album ‘LOADED’. Begin 2014 krijgt JURA een vervolg. In maart 2014 wordt Ruben door lezers van het toonaangevende blad ‘De Gitarist’ met grote overmacht gekozen als ‘Beste Blues en Rock Gitarist Benelux’ en wordt hij in april onderscheiden met een ‘Dutch Blues Award’. Van JURA verschijnt het 2e album ‘River Songs’. In november krijgt Ruben prototype nr.1 van zijn nieuwe ‘RH Model’ signature-gitaar die gebouwd wordt in Jakarta, Indonesië. In maart 2015 treedt zanger Lucas Pruim toe tot de ‘RHB’, even later gevolgd door Rubens broer Eric Hoeke.

2016-2018: In de zomer van 2016 wordt Ruben gevraagd op tournee te gaan met de Amerikaanse zangeres Beth Hart. Na een twijfelperiode kiest hij voor zijn eigen thuis en muziek. Het 4e RHB-album ‘Sonic Revolver’ wordt in Europa uitgebracht en wordt algemeen beschouwd als ‘een van de beste albums van 2016’. Van eind 2016 t/m januari 2017 gaat Ruben op tournee met gitarist Jan Akkerman. In de zomer van 2017 spelen Eric en Ruben onuitgebracht materiaal in van hun vader Rob, wat resulteert in het unieke ‘Hoeke-Legacy’ album. Tot eind 2017 viert Ruben met de RHB middels een uitgebreide tournee zijn 25-jarig podiumjubileum en speelt hij met Jan Akkermans ‘Knights of the Guitar’ door het land.

2018-2020: Tijdens de ‘RH 25 tour’ neemt de RHB een dubbel-live cd op; ‘25 LIVE’. Van eind 2018 tot voorjaar 2019 toert Ruben opnieuw met Jan Akkermans ‘Knights of the Guitar’ door Nederland, werkt de RHB aan een nieuw album en start Ruben het ‘Red House’ project; een grootscheepse actie die ondersteund wordt door vele Nederlandse artiesten t.b.v. het noodlijdend ‘Santa Maria de la Esperanza’ weeshuis in Ecuador alwaar Rubens vriend Erwin Musper werkzaam is. Op 1 november 2019 verschijnt de 5e RHB album ‘All Saints’, die door binnen als buitenlandse pers algemeen wordt beschouwd als zijnde hun beste werk.

2020-2024: Vanwege het Corona-virus gaat Ruben in maart 2020 met zijn ‘RH Gitaarworkshop’ zowel online als beperkt ‘face-to-face’ aan de slag, treedt op met een groot aantal duo’s in uiteenlopende muziekstijlen en speelt het album ‘Retirement Plan’ in van de band ‘Dunkey SR’. Eind 2020 start Ruben zijn ‘Geef een gitaar aan een Kind’-actie die landelijke aandacht genereert en waarmee hij honderden complete gitaarsets inzamelt voor hulpbehoevende kinderen. Gedurende 2021 geeft Ruben zowel online, ‘face-to-face’ alsmede op scholen ‘RH Gitaarworkshops’, geeft gratis online gitaarlessen aan kinderen, organiseert bandcoach-trajecten, produceert cd’s en richt ‘Stichting muziek voor Kids’ op. Gedurende 2022 werkt de RHB aan het 6e album ‘Reloaded’ dat op 25 november verschijnt en opnieuw hoge ogen gooit. Met Roberto Jacketti & The Scooters speelt hij samen met de Dolly Dots in een uitverkochte Ziggo Dome te Amsterdam. Op 17 december viert Ruben met een liveoptreden zijn ‘30-jarig podiumjubileum’ dat wordt geregistreerd t.b.v. een nieuwe dubbel-live cd. In 2023 neemt Rubens ‘Stichting muziek voor Kids’ een vlucht als de Britse band Coldplay een keyboard doneert. Naast een 2e Dutch Blues Award’ verschijnt op 3 november 2023 van de Ruben Hoeke Band het 7e (dubbel-live) album ‘30 years Live’. In 2024 start Ruben met Roberto Jacketti een theatertour langs de Nederlandse podia en wordt de 700e gitaar t.b.v. kinderen die leven in armoede en/of op de vlucht zijn voor oorlog uitgereikt door zijn Stichting.

Diverse media omschrijven Ruben als een ‘stergitarist van wereldklasse' en 'een van de grootste eigentijdse Nederlandse gitaristen’. Hoewel Ruben een gitarist/componist is die zich moeiteloos door uiteenlopende muziekstijlen kan bewegen ligt de Rhythm & Blues en Rock & Roll het dichts bij zijn hart. Een journalist omschreef zijn band als 'een formidabele blues-rock formatie met een unieke sound' en het optreden 'vonkte als de hel als een F-16 met zijn navebranders op maximaal!'