Jij, ik en 2015

Laten we in 2015 extra op elkaar passen. Volgens mij verlangt de tijd waarin we leven dat. Maar ja…Wie ben ik en wat weet ik er nou van..? Evengoed;

Laten we, om te beginnen, niet zo snel oordelen. Gun elkaar wat meer licht en ruimte om lekker hardop en kleurenblind te kunnen (weg)dromen. Reis samen de mooie dromen achterna. Ontdek, beleef, geniet, onderneem en geef als je het kunt veroorloven. Geven? Ja, ‘geven’, inderdaad. Dat is namelijk hartstikke fijn om te doen. Geef dingen weg die je niet per se nodig hebt of gebruikt. Of geef in de vorm van hulp, kennis, warmte etc. Waarom niet?

Accepteer elkaars fouten en tekortkomingen. Blijf ze niet constant uitvergroten. Zoek juist naar de dingen die wel de moeite waard zijn en blijf niet hangen in die oude sloot. Kruip eruit, laat los, gaat heen en creëer! Geniet van muziek en onverwachte dingen. Geniet van het voorjaar en van een prachtige zomer. Dans, heb lief, (f)luister en bulder van het lachen. Doe waarvan jij denkt dat het goed is en help een ander waar je kunt.

Ook hoop ik dat we, samen, blijven beseffen dat er miljoenen mensen zijn die bovenstaand streven, niet kunnen ervaren. Mensen die bijvoorbeeld slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. Of voor mijn part; slachtoffer van onderdrukking en geweld in welke vorm dan ook. Wat hebben we dan weer een mazzel dat we hier in Nederland leven. Want voor zover ik weet wordt er hier slechts sporadisch gemarteld, incidenteel iemand doodgeschoten en tsja, af en toe een dorpsgreep voorbereid die vervolgens dronken ten onder gaat bij de eerste ontmoeting in het plaatselijke café.

Ben jij dan zo’n kritiekloze rukker, Hoeke? Nee joh… Ik heb wel degelijk een hekel aan dingen hoor. Daar ben ik net iets te veel mens voor, vrees ik. Zo heb ik bijvoorbeeld een gruwelijke hekel aan die schaamteloos elitaire en intolerante zichzelf-volledig-serieus-nemende society VIP’s. Maar ik heb ook een hekel aan solderen, spinnen en muggen. En aan de voedselbank. Nee, niet aan de voedselbank zelf natuurlijk, maar aan het feit dat die in Nederland nodig is. Het kan namelijk allemaal zo simpel worden opgelost. Waarom doen we dat dan niet? Volgens mij zijn daar maar drie goede redenen voor te bedenken: Geld, geld en… geld.

Misschien zouden we eens een stellige, edoch rechtvaardige brief kunnen schrijven aan de NWO. Oftwel de ‘New World Order’. Die kunnen ons vast meer duidelijkheid verschaffen inzake allerlei vreselijke dingen zoals oorlog, armoede, gecontroleerde epidemieën, giftige stoffen, banken, onmenselijke ondervragingstechnieken en alle tv-programma’s die beginnen met ‘Help, mijn….’! Als extra pressiemiddel voegen we er een paar miljoen automatisch gegenereerde unieke handtekeningen aan toe en een te warme zelfgemaakte wintertrui met het als dreigende opschrift; ‘Wij pikken het niet langer, hoor!’ Zullen ze daar niet enorm van gaan zweten en uiteindelijk zwichtten onder de sociale druk. Mocht dat allemaal niet goed genoeg zijn moeten we op zoek gaan naar hun clubgebouw. Wellicht vinden we er allerlei geheime documenten waar zijzelf het bestaan niet eens van afweten. Of versleutelde codes over hoe we in de toekomst genetisch gemanipuleerde, opgekropte stukken veldsla om kunnen vormen tot een soort recyclebare ‘groentemens’ die, met het verstand van een buitenaards wezen, een ieder op deze aardkloot pertinent tot loonslaaf kan maken. Maar laten we optimistisch blijven en de NWO het voordeel van de twijfel geven. Misschien hebben ze met iedereen het beste voor en zorgen ze in de toekomst voor een enorme ver(r)assing. Beide opties zijn mogelijk.

Genoeg gekkigheid. Persoonlijk ga ik er dit jaar naar streven mijn eerder geopperde ideeën optimaal uit te voeren. Net als voorgaande jaren zal ik zo nu en dan struikelen en op bepaalde punten hopeloos te kort schieten. Want zo gaat dat, volgens mij, in het leven. Echter, het idee is er en ik ga er mijn best voor doen!

Tot slot. Mijn oom, Paul Hoeke, schreef ooit dit gedicht wat ik hierbij graag met jullie deel. Wie weet waar het terecht komt. In ieder geval bij jou.

Jij, ik en 2015. Dat gaat helemaal goed komen.

Prettige jaarwisseling allemaal!