Endorsement

Door de jaren heen heb ik toch heel wat ‘endorsement deals’ aangeboden gekregen, variërend van dure en goedkope versterkers, ‘boutique’ pedalen, bijzondere gitaren, bivakmutsen, vliegtuigonderdelen etc. maar uiteindelijk bleef ik liever trouw aan mijn zelf uitgekozen, hard voor gewerkte en/of van vrienden gekregen spullen waar ik gewoon meer gevoel mee had en sloeg endorsement deals doorgaans af. Waarom? Nou, bijvoorbeeld omdat het aangebodene A) niet veel toevoegde aan wat ik al had, B) niet per se beter speelde of klonk dan wat ik al had, of C) gewoon niet nodig had. Komt nog eens bij dat ik vind dat als je zo’n deal aangaat, je dan ook 100% achter het product moet staan en er zelf blij van wordt bij gebruik. Als niet; Why bother at all? 

Jullie kennen allemaal wel het voorbeeld van de ‘Grote Artiest’ die reclame maakt voor ‘Merk X’. Hij prijst het product de hemel in, the sky is the limit, maar speelt ondertussen buiten bereik van de camera, lekker op zijn eigen vertrouwde set up. Gewoon omdat hij of zij daar gewoon meer ‘feeling’ mee heeft en blijer van wordt. Helaas zegeviert in veel gevallen het commerciële belang boven de muziek, uitzonderingen daargelaten gelukkig. Dan heb je ook nog de groep muzikanten die endorsements najagen ten einde hun ego wat op te krikken en dien ten gevolge ‘tone’ en/of kwaliteit niet per se meer op de eerste plaats hebben staan. De woorden ‘korting’ en ‘gratis’ zullen altijd wel een soort magische aantrekkingskracht op sommigen behouden.

Maar goed.

Aangezien ik sinds 1990 zo af en toe gitaar speel heb ik dientengevolge heel wat verschillende snaren mogen beroeren. Het ene merk brak me te snel, het andere klonk na 1 set spelen volledig ‘levensmoe’, weer een ander merk was me te duur en een ander ‘gleed’ me teveel. De zoektocht duurde maar… Die gitaristen zijn ook allemaal hetzelfde! Totdat ik rond 2010 op Ernie Ball 0.09 Super Slinky’s begon te spelen. Bingo. Voor mij de juiste feel, tone en betrouwbaarheid. Sindsdien heb ik dan ook nooit meer iets anders op mijn elektrische gitaren gezet. Na er op jaarbasis gemiddeld zo’n 60-70 sets doorheen gejaagd te hebben, leek het me weleens leuk contact te zoeken met de firma. Want hoe je het ook wendt of keert; de ‘juiste snaren’ vertalen beter wat jij verzint in je hoofd en wat vervolgens een uitweg vind via je vingertoppen. Via via kwam ik bij Stef Verbeurgt van Algam Benelux terecht die, na het aanhoren van mijn schrijnende verhaal, zwichtte en mij een Ernie Ball endorsement aanbood. Dat vind ik een hele eer waar ik dan ook, volledig Coronaproof, achter sta. 😊🎸🎉