Benefiet

Ik heb een klacht. En die gaat over benefietconcerten.

Afzender dezes heeft er, door de jaren heen, op heel wat gespeeld. Groot en klein. KWF, Nierstichting, KIKA, Samenloop voor Hoop, Vluchtelingenhulp, ALS etc. Zolang alles transparant verloopt en daadwerkelijk wat oplevert voor het goede doel; count me in. In de eerste plaats doe ik dat omdat ik het gewoon menselijk vind elkaar te helpen. Maar... Ik informeer ook altijd naar de details. Ook achteraf. Of de opbrengst daadwerkelijk op de juiste plek terecht is gekomen. Soms ging dat laatste om een of andere reden 'mis'. Dan voelde ik me belazerd. Omdat de organisatie bijvoorbeeld 'niet uit de kosten was gekomen'. 'WAT!? Welke kosten?', antwoordde ik dan.

Want... Een benefiet is toch een benefiet? Bedoeld om geld op te halen voor mensen die het nodig hebben? Ok, je hebt wellicht wat kosten.... Stroom. Of personeel dat er ook niks aan kan doen dat ze zich hebben laten strikken. Maar zoveel kosten dat er geen geld over is? Nah... Lijkt mij sterk.

Onlangs werd ik opnieuw benaderd voor een benefiet. Het voelde niet goed. Het was vaag. Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Drie redelijk bekende Nederlandse bands speelden er ook. Voor een 'aangepaste gage'. Nader onderzoek leerde me echter dat hun gevraagde (en door de organisatie toegekende!) gage, niet zo heel erg afweek van wat ze normaal vragen. Ik ben namelijk op de hoogte van de gages van bands in NL. Dat komt omdat ik al 24 jaar meeloop.

Ik werd pissig.

Die bands die daar op dat benefiet zouden gaan spelen ('kijk ons eens even goed doen') werden dus gewoon normaal betaald. Bah. Dat wil je als muzikant/mens toch niet? Afgezien daarvan, vond ik het nog kwalijker toen ik er, na een simpele rekensom, achter kwam dat er welgeteld '0' euro zou overblijven t.b.v. het goede doel.

Ik zag het als een 'vals benefiet'. Een festival organiseren onder de noemer 'benefiet'. Bezoekers lokken en geld laten betalen met de gedachte dat ze daadwerkelijk iets goed doen. Can't blame them... Maar dat geld? Dat zou in eerste instantie in de zakken van de 'Kijk ons eens nobel zijn’ bands verdwijnen en uiteraard ook in de zakken van de organisatie. Om al die 'kosten' te dekken.

Ik zou mezelf daar nooit en te nimmer voor lenen. Sterker nog; De keren dat ik voor een goed doel speelde wenste ik niks betaald te krijgen. Doorgaans betaalde ik mijn eigen reiskosten, drinken en eten. Om de boel te supporten. Logisch toch? Of niet dan?

Hoe loopt dit verhaal af?

Ik heb allereerst de organisator benaderd en gevraagd of hij wel helemaal goed bij zijn hoofd was. Daarna heb ik de tent gebeld waar het 'benefiet' zou plaatsvinden. De eigenaar vertelde me op de hoogte te zijn van de betalingen. Op mijn vraag of hij dat niet een beetje raar vond antwoordde hij laconiek; 'Ach ja... Op 5 mei krijgen artiesten toch ook betaald? Dat is toch ook een soort benefiet?' Ik wist meer dan genoeg.

Ik heb de organisator aangesproken op deze schijnvertoning. Het kostte moeite hem te overtuigen van deze farce. Ik zei hem dat als dat aankomend 'benefietfestival' onder de noemer 'benefiet' zou plaatsvinden ik hem en iedereen die er bij betrokken was met naam en toenaam zou noemen. Een paar minuten later was het evenement van 'benefiet' veranderd in 'festival'. Even later was het 'festival' gecancelled. Blijkbaar werd het toch een beetje te heet onder de voetjes.

Een benefiet is (mijns inziens!) bedoeld om mensen te helpen die het nodig hebben. Daar vraag je geen geld voor. Punt. Je neemt niet, maar geeft. Op wat voor manier dan ook. Lijkt me vrij duidelijk.

Ik hou dit soort 'festivals' in de gaten. Scoren over de rug van hulpbehoevenden? Dat laat ik niet gebeuren.

Be kind and give a little bit...