25 LIVE

Een live album maken was iets wat al heel lang door mijn hoofd spookte. Ik kan me herinneren dat, toen ik als veertienjarige met gitaarspelen begon, ik live albums doorgaans leuker en spannender vond dan studio albums. Het ongepolijste karakter, de energie van de band, het kraken van de monitoren en de versterkers, het publiek, de ‘foutjes’, de sfeer, de spontane vibe; het gaf mij als luisteraar het idee alsof ik er echt bij was. Bijkomend voordeel was dat je ook meteen kon horen of je favoriete band het live kon waarmaken.

Sinds mijn allereerste optreden op 10 december 1992 ben ik verslingerd aan de kick van het live spelen met een band. Die ‘vonk’ heeft me sindsdien nooit meer losgelaten. Na dat optreden wist ik exact wat ik wilde doen en dat doe ik eigenlijk nog steeds; muziek maken die ik goed vind. Wellicht word je er niet ‘rijk’ van, maar ja... Wat is rijkdom? Ik zit in de ‘business’ voor de muziek, maar nooit andersom en daar word ik dan weer gelukkig van. Dat is volgens mij ook een soort rijkdom.

Anyways… Na een hele rits studio-albums in verschillende muziekstijlen, duizenden optredens en een paar miljoen kilometers op de teller had ik zelf nog geen live-album uitgebracht. Toen ik in 2017 met de RHB mijn 25-jarig jubileum vierde middels een tour door Nederland, kwam die wens weer om de hoek kijken. Wellicht was dit een goed moment. Gaandeweg de ‘25 tour’ begon ik na te denken over een geschikte locatie. Dat werd Poppodium Bolwerk in Sneek. Ik had daar eerder gespeeld en was direct onder de indruk van het geluid en de overall ‘vibe’.

Op 30 september 2017 en 27 januari 2018 nam technicus Robin Schingenga beide optredens op. Grappig details is dat Robin ons pas na het eerste optreden vertelde dat hij een multitrack had laten meelopen. En dat… Dat is exact hoe je een live band moet opnemen. Spontaan en zonder gedoe. Omdat we niet wisten dat er een tape meeliep voelden we ons compleet vrij en namen we, muzikaal gezien, alle risico’s die we wellicht niet hadden genomen als we hadden geweten dat het ‘rode lampje’ brandde. Aan de andere kant; je weet het maar nooit, aangezien onze studio-albums ook vrij ‘live’ zijn opgenomen, maar toch… Ik was blij dat het was opgenomen. Niet in de laatste plaats omdat we die avond een van de beste optredens van de tour speelden. Tsja, soms heb je gewoon mazzel!

En hier is ie dan! ’25 LIVE’ ft. mijn broer Eric op drums, baswonder Mike Kamp en zanger extraordinaire Lucas Pruim. 25 tracks, 135 minuten onversneden blues, rock, pop, boogie & soul, geen click-tracks, geen overdubs, geen reparaties en de ‘foutjes’ hebben we gewoon laten staan. Mijn trouwe vriend Jan Blaauw tekende wederom voor het geweldige artwork en mix-goeroe Pieter Bas Borger heeft exact de vonk weten te behouden zoals wij die voelden op het podium. De release van ’25 LIVE’ door Butler Records (iTunes, winkels, diverse online-platformen etc.) staat gepland voor vrijdag 8 juni. Vanaf vandaag zijn er reeds (gesigneerde) pre-orders te plaatsen op mijn website; http://www.rubenhoeke/shop. Alle bestellingen zullen op maandag 4 juni (4 dagen voor de officiele release), verzonden worden.

Na 25 jaar spelen eindelijk een eigen live-cd. Een dubbele nog wel. Ik ben er trots op.