Ruben Hoeke - Gear

Gear


2017 Pedalenbak

Door de jaren heen heb ik honderden pedalen gehad. Delays, boosters, overdrives, phasers... De lijst is lang. Ik ben echter nooit geïnteresseerd geweest in ingewikkelde, uitgebreide constructies en mezelf altijd 'beperkt' tot hoogstens 5, 6 pedalen tegelijk in mijn 'bakkie'. Gaandeweg kwam ik op deze pedalen uit. Voordat ik met de beroemde Lex Bos Superdrive ging spelen, speelde ik altijd met een Boss SD-1. Goedkoop pedaaltje, maar ik vind em te gek. Oude liefde roest niet zeg maar. Signaalketen kan ook niet simpeler; Jim Dunlop GCB95F Crybaby Wha -> '75 MXR script Phase 90 -> Erik Bosschieter EB+ -> '83 Made in Japan Boss SD-1 -> Jim Dunlop Echoplex. Works for me!

Variac

Mijn favoriete volume/toon/overdrive unit. Een oude truc die ook voor mij prima werkt. Dit is een 1000VA, 4 Ampère model van Hossoni. Voor mij kan geen attenuator, loadbox, PPIMV, MV etc. opboksen tegen een variac. Maar goed... Ik heb het vaker mis gehad hoor! :)

1968/1969 Marshall 'Basketweave' 4X12

Voor de meeste gitaristen is een oude Marshall 'basketweave' 4X12 de 'holy grail'. Voor mij niet. Het doek smoorde mij teveel hoog en sprankel, dus heb ik het er vanaf gehaald. Heiligschennis wellicht, maar ik vind het zonder dat dikke tapijt veel beter klinken. Cees Booy heeft er een afneembare ijzeren gril voor geschroefd. Niet alleen handig t.b.v. bescherming van de speakers, maar tevens voor opname doeleinden. In de studio haal ik de plaat er vanaf en kan ik gerichter en dichter bij de speakers komen met een microfoon. De Celestion 'pre-rola' 25 watters heb ik vervangen voor vier 25 watt Celestion 'Blackbacks' uit '78. Om een of andere reden kom ik door de jaren heen altijd weer op die Blackbacks uit. Ze zijn wat agressiever in het mid t.o.v. 60's Greenbacks en klinken enorm 'levendig' en sprankelend. Mijn kinderen hebben zich lekker uitgeleefd op de achterkant van de box. :)

2016 Radix RH Model *prototype II*

Dit is het 2e prototype van het 'Radix RH Model'. We hebben hier en daar verbeteringen aangebracht t.o.v. het 1e prototype, die zeker al niet misselijk was. De hals van 'proto 2' is iets breder en dikker. Tevens loopt de hals verder door onder het nek element t.b.v. meer stabiliteit en resonantie overdracht. De constructie van de body is aangepast; een fractie dikker t.b.v. meer sustain en de twee helften (ik hou van een 'pancake body') zijn anders en mijn inziens beter op elkaar geplaatst. TonePros Tune-o-matic en stoptail piece, hals uit 1 stuk mahonie i.p.v. 3-delig zoals bij 'proto 1', binding om de kop, Manlius T-top replica pickups etc. Ook nr. 2 zal ik de komende tijd genadeloos aanvallen m.b.t. klank, speelcomfort, duurzaamheid etc. Het moet nou eenmaal 100% in orde alvorens er een productiemodel op de markt gebracht gaat worden. Maar... Ik ben er nu al ontzettend trots op.

2015 Radix RH Model *prototype I*

Mijn opa werd in 1906 geboren in Bogor ('Buitenzorg'), op het eiland Java, Indonesië. In de jaren twintig begeleidde hij met zijn viool 'stomme films' in de bioscoop van zijn vader in Jakarta. Mijn vader speelde in de jaren negentig ook veelvuldig in Jakarta. In 2015 vroeg Qguitars mij een 'RH signature' gitaar te ontwikkelen. Samen met ontwerpers Rene Gruijs en Marten Haak, is het eerste prototype van het 'Radix Ruben Hoeke Model' ontstaan die gebouwd is door Toien Bernadhie van Radix Guitars, Jakarta, Indonesië. Ik zocht naar een combinatie van de power en sustain van een Les Paul, de sprankel van een Telecaster en het speelcomfort van een Music Man. Deze gitaar zal ik de komende tijd tot het uiterste testen m.b.t. klank, bespeelbaarheid en duurzaamheid. Gaandeweg zullen we verbeterpunten aantekenen ten einde een kwalitatief hoogstaande gitaar op de markt te brengen. Prototype 1 is nu in het bezit van mede-ontwerper Rene Gruijs.

70's Gibson USA Les Paul Standard

Als ik één gitaar zou moeten meenemen naar een onbewoond eiland, dan zou dat deze 70's Gibson Les Paul Standard zijn. De gitaar was eigendom van een fantastische Nederlandse gitarist genaamd Ben de Bruin. In mijn beginjaren zocht ik al zijn riffs en licks noot voor noot uit. Voor mij belichaamde Ben de ultieme kruising tussen Peter Green, Mick Taylor en Eric Clapton. In 1993 verkocht hij mij deze gitaar wat voor mij, nog steeds, een Hemels geschenk was. In de brugpositie zit een 60's Gibson PAF die '3D'-achtig open en helder klinkt. Het originele Gibson nek element heb ik ooit vervangen voor een Manlius T-top replica omdat ik die domweg beter vond klinken. In 1999 heeft BB King de gitaar gesigneerd. Het 'Radix RH Model' is grotendeels gebaseerd op deze gitaar.

2014 Brandin Jan Akkerman

Deze Brandin JA Personal II kreeg ik uit handen van de 'De Grootmeester' Jan Akkerman himself op een mooie donderdagmiddag, 10 april 2014. Wat een eer, niet? Ik was totaal sprakeloos toen hij me deze gitaar als verrassing aanreikte. Het Filtertron nek element heb ik 'splitable' laten maken door Erik Bosschieter d.m.v. een push-pull potmeter. De gitaar klinkt warm en 'smooth' en de nek speelt fantastisch. Een gitaar kopen is te gek. Een gitaar krijgen is nog gaver. Een gitaar krijgen van een van mijn all-time favourite gitaristen is gewoon helemaal het einde. Dank je wel, Jan! Mocht je meer willen weten over deze gitaar, lees dan dit bijzonder artikel dat gepubliceerd is door Bluesmagazine, Nederland.

2013 RH D'alm Custom String-Thru Les Paul

Deze '2013 RH D'alm Custom String-Thru Les Paul' is gedeeltelijk door mij ontworpen. De gitaar is gebouwd door Teun Dalm (D'Alm Guitars), die tevens de unieke configuratie heeft bedacht. Ik kan me niet herinneren ooit een Les Paul te hebben gezien waarbij de snaren door de body lopen, maar ik kan het mis hebben... Enkele specificaties; One piece Honduras mahogany, flamed eastern maple top, honduras mahogany neck with an ebony headstock plate and an Indian rosewood fingerboard. Frets: Stewmac jumbo. Scale: 24.75”. Finish: Nitrocellulose laquer. Ik ontving deze gitaar op Kerstavond 2013. Mooi cadeau, nietwaar!?

2010 Lowland RH Signature

2010 Lowland RH Signature. Deze gitaar is gebouwd door Henk Vlaar uit Venhuizen. Lowland Guitars maakt unieke instrumenten vervaardigd uit bijzondere houtsoorten. Onze ontmoeting in 2010 resulteerde in deze gitaar. De body en nek zijn gemaakt van Khaya en Wenge hout. Specificaties: fretboard Indian Rosewood. 22 fret, solid body, scale: 24 5/8". The finish is 'stained/oiled'. In de bridge zit een custom Highorder humbucker en in de nek een P90 die ik ooit uit een Gibson Junior heb gesloopt. Op Lowlandguitars.nl valt er meer over Henk en zijn gitaren te lezen.

90's Yamaha RGX 312

Mijn aller, allereerste elektrische gitaar! Een Yamaha RGX 312 die ik in 1991 met financiële ondersteuning van mijn zus kon kopen. Hoet zoet is dat!? Toendertijd was ik er steevast van overtuigd verstand te hebben van het afstellen van een gitaar, terwijl ik waarschijnlijk niet eens wist hoe ik hem moest stemmen. Binnen een paar dagen had ik de gitaar dan ook dusdanig weten te ontregelen dat er niet meer op te spelen viel. Ik herinner me nog goed dat het huilen me nader stond dan het lachen toen ik hem met hangende pootjes terugbracht naar Muziekhandel Spanjaard in Alkmaar waar ze hem opnieuw voor me afstelden. Onlangs, en met een beetje meer kennis van zaken, heb ik de boel opnieuw versleuteld, maar hij doet het nog meer dan prima!

1986 Gibson USA Les Paul

Deze 1986 'Gibson USA Les Paul Standard' kreeg ik eind augustus 2016 cadeau van mijn goede vriend Marten. Hij is meer een 'Telecaster' man en gunde mij deze gitaar. Wat een cadeau! Er zitten Sheptone AB Custom pickups in, voor de rest is de gitaar standaard. Een echter 'players gitaar', die al menig podium gezien heeft.

60's Ibanez Salvador

Nostalgische gitaar! Het is een vroege jaren zestig 'Ibanez Salvador' die werd gebruikt door Wim Bitter, de gitarist van het eerste 'Rob Hoeke Boogie Woogie Quartet'. Deze gitaar staat tevens afgebeeld op de eerste EP van mijn vaders band, zie; robhoeke.com Wim gaf mij deze gitaar omdat hij er niet meer op speelde. Wat een mazzelpik ben ik toch.

2013 OLP Music Man

2013 OLP Music Man. Goedkope gitaar die stiekem erg, erg goed klinkt. Komt nog eens bij dat ie ook erg gemakkelijk speelt. Hoe is het mogelijk.

Volcano rock a teer

Deze 'Volcano rock a teer' is van mijn oudste zoon Boaz die het leuk vindt om er af en toe lekker ongecompliceerd op te raggen. Maar uiteindelijk speelt hij liever met LEGO. :)

2015 Richwood D70-VA

Ik was direct onder de indruk van deze handgemaakte dreadnought gitaar. Prachtige, warme klank die me zowaar deed denken aan mijn favoriete onbetaalbare Martin die ik soms leen van een vriend t.b.v. opnames. Ik kreeg er nog een tas bij ook. :)

80's Juan Salvador

Mijn aller, allereerste akoestische gitaar! Ik kreeg deze prachtige nylonsnarige van mijn vader en moeder voor mijn veertiende verjaardag! 

Gitane D255

De Gitane D255 is eigenlijk een 'Gyspy gitaar' maar wat mij betreft geschikt voor meerdere muziekstijlen. Aan de andere kant... Wat weet ik er nou van? :)

90's Jasmine 12-string

90's Jasmine 12-string. Hoewel hij mooi klinkt, speelt de gitaar behoorlijk zwaar. En dan heb ik het nog niet eens over het vervangen van de snaren!

70's Ibanez Hofner Bas

Dit is een 70's Ibanez copy van een Hofner. Ziet er mooi uit en klinkt prima. Door de loop der jaren heb ik een aantal basgitaren gehad. Of beter gezegd; geleend. Ik gebruik ze namelijk alleen om demo's mee op te nemen. Soms speel ik weleens baspartijen in op mijn cd's en dan leen ik een goede. :)

1968 Marshall 100 Watt Plexi

1968 Marshall 100 Watt '12000 series' JMP Plexi Superbass. Mijn 'NR. 1' versterker. Ik kocht deze begin 2012 in Enschede. Toen ik hem aanzette gaf ie slechts een vaag teken van leven. Erik Bosschieter heeft de versterker opgelapt en o.a. omgezet naar Superlead specificaties. Begin 2017 heeft hij er een Mercury Magnetisc voedingstrafo ingezet wat het geluid zeer zeker ten goede is gekomen. Open, helder, ruig, hard, 3D; het zit er allemaal in. N.a.v. het overlijden van Jim Marshall in 2012 heb ik voor Music Maker een artikel geschreven waarin ik ook deze versterker uitvoerig bespreek. Lees het artikel HIER.

Erik Bosschieter 50 Watt Plexi

Deze 'EB 50' is gebaseerd op twee belachelijk goed klinkende Marshall JMP 50 watt 'Plexi' Superleads uit 1967 en 1968, overgoten met Erik Bosschieter zijn eigen smaak. Deze amp gebruik ik live in combinatie met een oude jaren 60 Marshall 4X12 waar ik vier 60's G12M 'pre-rola' Celestion Greenbacks in heb gezet. Wat komt hier een geweldig sprankelend en helder geluid uit zeg! Boventonen in overvloed, 3D, ruig... Alles vloeit in elkaar over als water.

Fender EVH III 4X12 cabinet

Door de jaren heen heb ik heel wat 4X12's gehad. Voornamelijk 60's en 70's Marshall kasten. Deze Fender/EVHIII is, ironisch genoeg, gebouwd volgens de originele Marshall specificaties. De standaard 'Celestion G12M EVH Heritage' speakers heb ik vervangen voor originele 'pre-rola' 25 watt Celestion Greenbacks uit 1969.

1965 Selmer PA100

Deze Selmer PA100 uit 1965 was een van de eerste (buizen) versterkers die ik ooit heb bespeelt. Hij behoorde toe aan mijn vaders band en is op een hoop foto's uit die tijd terug te zien. Rond 2004 is deze amp behoorlijk opgeblazen helaas. Erik Bosschieter heeft hem in 2016 een prachtig nieuw leven ingeblazen.

90's Marshall 8280

Deze 90's Marshall 8280 Valvestate kostte me slechts 90 euro. Ik gebruikte een tijd lang alleen het cleane kanaal in combinatie met de Lex Bos Superdrive. Hoewel ik een buizenpurist ben valt gewoon niet te ontkennen dat sommige Valvestate exemplaren echt geweldig klinken.

70's Vox AC120

In het begin van de jaren 90 (ik was toen 14/15) kocht ik samen met mijn vader deze 70's Vox AC120. Prachtige amp, maar loodzwaar. Indrukwekkende EQ, kraakheldere sound maar ik geloof niet dat er ooit iemand is geweest die het overdrive kanaal heeft gehoord aangezien die op de meeste modellen gewoon niet schijnt te werkten.

Schertler David DeLuxe

Ik werd eens gevraagd een demo voor 'Diamond Guitars' te verzorgen en de eigenaar van de winkel (Wil Peters) nam daarvoor een 'Schertler David DeLuxe' versterker mee. Wat een ongelooflijke sound komt daar uit zeg...! De amp bleek een 'David DeLuxe' model te zijn, wat me direct aansprak aangezien mijn jongste zoon David heet. :) Kijk eens op Diamond Guitars voor het meer dan indrukwekkende aanbod van prachtige akoestische gitaren.

Vox AC4TV

Laat je niet misleiden door het lage wattage van deze 4-watt Vox AC4TV. Dit Voxje kan blazen als een malle! Ik gebruik em weleens tijdens JURA optredens.

80's Korg SDD3000

De beroemde Korg SDD3000. Volgens mijn oren een van de mooist klinkende digitale delays ooit. Organisch, kraakhelder en warm. Daniel Lanois, The Edge. Need I say more?